Mijn Blogs

Grenzen

Grenzen zijn er eigenlijk om je te beschermen tegen jezelf. Wanneer je geneigd bent om altijd maar door te gaan en dus over je grens gaat, krijg je op een gegeven moment de klap. Je kunt dan moe worden, slechter gaan slapen, depressief worden, lichamelijke klachten krijgen etc.
Wanneer het je lukt om naar je gevoel te luisteren zul je merken dat je ook makkelijker die grenzen kan stellen voor jezelf.

Of ik dat altijd deed?
Nou nee….. ik ging vooral altijd maar door. Omdat ik het van mezelf moest, niet op mocht geven en de lat heel hoog had gelegd. 
Ik ging zo ver door dat mijn lichaam het op een gegeven moment op gaf.
Ik stortte in elkaar, kreeg paniekaanvallen ging hyperventileren, en had totale vermoeidheid. Ik was dus over die befaamde grens gegaan en kreeg toen mijn depressies.

Door heel veel therapie te volgen heb ik geleerd mezelf belangrijk te gaan vinden en naar mijn gevoel te kunnen luisteren.
En uiteindelijk is het me gelukt om grenzen te kunnen stellen. En dat is lastig, want ik kan veel minder dan ik zou willen doen. 
Zoals gisteren, ik heb de weekboodschappen gedaan bij 2 winkels en that’s it. Wanneer dat in mijn planning staat weet ik dat ik die dag niet nog veel meer andere energie slurpende dingen moet gaan doen. 
Simpelweg omdat boodschappen doen me bakken met energie kost.
Dus naast wandelen en wat kleine huishoudelijke dingen is dat het voor die dag. En ja, nu ik het zo opschrijf klinkt het suf. Toch is dit wat het is. Liever suf dan over die grens gaan en daarna weer naar beneden storten. Ik heb geleerd hierin voor mezelf te zorgen. Sinds ik dat doe voel ik me stukken beter. 
Doseren en plannen werkt voor mij altijd erg goed. 
En natuurlijk ga ik wel eens over mijn grens, als er teveel leuke dingen op mijn pad komen en ik alles wil doen. Of als er iets onverwachts gebeurd wat ingrijpend is. Dan voel ik het ‘s avonds al en weet ik dat ik de dag of dagen erna rustig aan moet doen.
En dat is oké. Ik heb dat leren accepteren.

Lukt het jou ook om naar jezelf te luisteren en grenzen te stellen?

Foto: René van der Linden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negentien − veertien =